Corigența domnului profesor

„O citatie la percepție răstoarnă viața unui profesor care se trezește impus fiscal pentru ceea ce nici nu a avut vreodată: două bivolițe. Din pricina birocrației aberante, nici nu se mai poate descotoroși de cornuțele fictive…” – Tudor Caranfil, 2003 (Dicționar de filme românești)

Gaudeamus igitur

Un grup de cinci absolvenţi de liceu visează la ziua când vor fi studenţi. Dar pentru a reuşi acest lucru este nevoie de hotărâre şi efort gigantic. Vor intra ei la universitate?

Pistruiatul

Într-un mic orășel de provincie, membrii Mișcării ilegaliste comuniste pregătesc cu înflăcărare ziua Eliberării. Pistruiatul, un simpatic băiețandru de 14 ani, devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de însuși prietenul și tovarășul său, Andrei. Ajutat de profesoara de istorie, de tatăl său și, de cele mai multe ori, de câinele Calu, puștiul face față cu dezinvoltură și curaj oricărei provocări.

Liliom ösvény (Lily Lane)

Liliom ösvény (Lily Lane)

Bonnie şi Clyde (Bonnie and Clyde)

Bonnie şi Clyde (Bonnie and Clyde)

Trăim numai odată (You Only Live Once)

Trăim numai odată (You Only Live Once)

Vals Im Bashir (Waltz with Bashir)

Vals Im Bashir (Waltz with Bashir)

Persepolis

Persepolis

Comoara (The Treasure)

Comoara (The Treasure)

Costi lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de șase ani. Preferata lor e Robin Hood.

Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere.

În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate.

Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

10/10
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (The Autobiography of Nicolae Ceausescu)

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (The Autobiography of Nicolae Ceausescu)

Documentarul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu, din decembrie ’89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate – imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean.

9/10