Vacanţa pierdută (The Lost Weekend)

Descriere

Ecranizare a romanului omonim de Charles R. Jackson. Un bărbat căzut în patima alcoolului este radiografiat în filmul lui Billy Wilder, care face o analiză profundă şi riguroasă a acestui flagel care distruge vieţi, cariere şi iubiri. Don Birman, personajul central al filmului se pregăteşte pentru o excursie, de weekend, împreună cu fratele său Wick. Cei doi doresc să petreacă o mini vacanţă, undeva la ţară, pentru că gălăgiosul New York îi oboseşte. Wick, care avusese experienţe neplăcute în urma perioadei în care băuse foarte mult, încearcă să-l ţină pe fratele său departe de alcool. Înainte de plecare, celor doi le-au mai rămas câteva ore libere, pe care încearcă să le umple cu ceva.

Salvarea vine din partea prietenei lui Don, Helen, care aduce bilete la un concert. Don refuză să meargă cu ei şi speră că fratele său nu se va atinge de alcool, în timpul concertului. Din nefericire, el constată că fratele său terminase toată băutura din casă. Supărat, acesta pleacă şi el la bar, unde uită pe moment că nu trebuie să se mai atingă de alcool şi se reîntoarce fără remuşcări la paharul de vin. Pofta vine bând de această dată, iar Don se reîntoarce, fără să-şi dea seama, la o perioadă pe care o credea depăşită.

"Realizat de Wilder la vârsta de 38 de ani, filmul l-a propulsat pe regizor în categoria maeştrilor. După asta am început să fiu băgat în seamă, spunea el. Ciudat, îşi aminteşte scenaristul Brackett, Vacanţă pierdută este scenariul pe care l-am scris cel mai uşor, romanul este superb." – Axel Madsen – 1968 (Billy Wilder)

Oscar pentru rol principal masculin (Ray Milland), pentru cel mai bun regizor (Billy Wilder), cel mai bun film, cel mai bun scenariu (Charles Brackett, Billy Wilder), 1946. Premiul pentru cel mai bun actor (Ray Milland), Cannes, 1946, marele premiu al festivalului (Billy Wilder), Cannes, 1946.

Video, preliminar, trailer


Filmul nu este o partajare video, descărcare video sau un site torrent, însă filmul este de obicei o previzualizare a filmelor, nu a întregului film!