Moromeţii (The Moromete Family)

Descriere

Excelentă ecranizare a celui mai cunoscut roman al lui Marin Preda, acest film realizat în 1988 în regia lui Stere Gulea reconstituie existenţa celei mai fascinante şi zbuciumate familii din literatura romană, pe parcursul a multor decenii care marchează trecerea de la idilicul unor epoci la sumbrul altora.
Savuroasă şi tragică în acelaşi timp interpretarea cinematografică a lui Gulea nu se distanţează esenţial de viziunea predistă, permiţându-şi doar pe alocuri anumite modificări narative. Privitorul este purtat la început prin toate cărările, secretele, bucuriile şi necazurile din Siliştea Gumeşti care au în prim-plan familia Moromete. Spre final, pelicula va transporta telespectatorii, conform firului epic al lui Marin Preda, spre o altă lume, radical schimbată în care fascinantul Ilie Moromete se va simţi un străin.
"Moromeţii" ar fi fost doar o altă ecranizare a unei capodopere clasice, dacă nu ar fi avut o distribuţie fenomenală. Victor Rebengiuc este genial în rolul lui Ilie Moromete, iar Mitică Popescu este foarte plauzibil în rolul lui Cocoşilă. Alte roluri de neuitat sunt cele ale lui Dorel Vişan (Bălosu), Florin Zamfirescu (Marmorşblanc) şi Teodora Mareş (Ilinca). De asemenea, Gina Patrichi are o prestaţie memorabilă.
Iubitorii filmului românesc se vor bucura să revadă "Moromeţii", şi să-şi amintească de nenumăratele scene de excepţie, cum ar fi cea a "citirii ziarului" din poiana lui Iocan, una dintre cele mai apreciate din cinematografia autohtonă.


Filmul nu este o partajare video, descărcare video sau un site torrent, însă filmul este de obicei o previzualizare a filmelor, nu a întregului film!