Duios Anastasia trecea

Descriere

Într-un sat de pe malul Dunării, partizanii români şi sârbi hăituiesc armata germană. Un partizan sârb împuşcat este expus în mijlocul satului, fiind interzisă îngroparea lui, sub ameninţarea cu moartea. Anastasia, tânără învăţătoare, se hotărăşte să-l îngroape şi, în ciuda încercărilor notabilităţilor satului de a o împiedica, îşi duce planul la bun sfârşit. În noaptea următoare, oamenii primarului o ucid, aruncând-o într-un closet.

Un foarte original film anti-războinic, versiune modernă la mitul Antigonei. Ecranizare după povestirea lui D. R. Popescu.

"Anastasia e elementul de contrast faţă de tăcerea ce seamănă a sinucidere prin laşitate. Extrem de dificilă este partitura Anastasiei încredinţată Andei Onesa. Îi reuşesc mai bine momentele de intensitate lirică, de obstinaţie copilărească ori nelinişte şi angoasă a singurătăţii." – Alice Mănoiu – 1980 (Cinema).

Anda Onesa a câştigat Premiul pentru Cea mai Bună Actriţă la festivalul de la Karlovy Vary,1980.


Filmul nu este o partajare video, descărcare video sau un site torrent, însă filmul este de obicei o previzualizare a filmelor, nu a întregului film!