Cowboyul de la miezul nopţii (Midnight Cowboy)

Descriere

Jon Voight este excepţional în interpretarea lui Joe Buck, un cowboy naiv care se duce la New York ca să dea lovitura vieţii. Ironia face ca el să nu reuşească decât să devină giggolo, plus câteva experienţe homo în cinematografe pentru adulţi.

Joe este escrocat de amoralul Rico "Ratso" Rizzo (Dustin Hoffman), un tuberculos cu o predispoziţie morbidă pentru depravare. Între cei doi se înfiripă o prietenie pe cât de bizară, pe atât de emoţionantă. Joe nu mai are bani, iar pe Ratso îl lasă puterile pe zi ce trece. Cei doi se mută în sordidul apartament al celui din urmă şi încearcă să supravieţuiască. Filmul se încheie cu o scenă antologică, cu cei doi bărbaţi plecând din marele oraş. Şi, în timp ce pare că există o scăpare pentru ei, Rico moare în braţele prietenului său.

Academia a interpretat corect intenţia lui Schlesinger de a prezenta prin metafore brutale decăderea visului american – simbolizat de imaginea cowboy-ului – şi resemnarea funestă cu o realitate grotească. "Cowboyul de la miezul nopţii" este o palmă dată apologeţilor visului american şi a făcut furori la data apariţiei, fiind primul film de Oscar care a demitizat stereotipurile puritane.


Filmul nu este o partajare video, descărcare video sau un site torrent, însă filmul este de obicei o previzualizare a filmelor, nu a întregului film!