Amadeus

Descriere

"Biografia romanţată a compozitorului din Salzburg este de fapt o meditaţie despre genialitate şi mediocritate. Dacă se ignoră că este vorba despre un Mozart văzut de Salieri, atunci i se poate reproşa filmului (şi lui Shaffer care şi-a adaptat piesa pentru ecran) că şi-a luat prea multe libertăţi faţă de adevărul istoric, mai ales în ceea ce priveşte geneza Requiem-ului." – Viorica Bucur – 2001.

"Foarte mult din ceea ce oferă filmul arată ca o supraelaborare din unghiul teatrului a ceea ce era, din acelaşi unghi, mult mai exaltat în original. În acelaşi timp, e greu de identificat vreun element interpretativ care să nu facă parte din prelucrarea proteică la care Shaffer şi-a supus tema." – Richard Combs – 1985 (Monthly Film Bulletin).

"Piesa stăruie mai mult decât filmul pe acuzaţia că Mozart ar fi fost otrăvit de Salieri. Pentru Salieri din piesă, aceasta nu era decât o minciună pe care a lăsat-o să ajungă la urechile lui Mozart întrucât era un adevăr deghizat. Salieri îl otrăvise spiritual iar el, spera ca astfel, finalizând ticăloşia, să-şi poată ispăşi păcatul. Există permutări în personaje şi motive, în relaţia dintre Mozart şi Salieri şi a fiecăruia din ei cu divinitatea, ceea ce face ca posibilităţile creatoare din interiorul rivalităţii lor să devină mai importante decât figurarea acestei rivalităţi." – Richard Combs – 1985 (Monthly Film Bulletin)


Filmul nu este o partajare video, descărcare video sau un site torrent, însă filmul este de obicei o previzualizare a filmelor, nu a întregului film!