ASOCIAŢIA FILMTETT
Povestea Asociaţiei Filmtett a început în primăvara anului 2000, când cinci cinefili tineri, operatorii clubului de filme clujean Moebius Quartet, s-au înţeles în bufetul teatrului din Cluj-Napoca asupra necesităţii unui jurnal de cinematografie în limba maghiară, în spatele căreia să existe o organizaţie non-profit. În iunie 2000 au şi publicat primul număr al revistei Filmtett (tett=act), care a continuat să apară lunar în aprox. 50 de pagini, cuprinzând variate studii, eseuri, cronici de film, interviuri, familiarizându-şi astfel cititorii cu istoria filmului universal şi ţinându-i la curent cu noutăţile lumii celei de-a şaptea arte.
Astăzi Filmtett este o revistă online actualizat zilnic, iar asociaţia şi-a adunat 10 ani de experienţă în organizarea anuală a unei tabere internaţionale de creaţie cinematografică (Filmtett Workshop) şi a unui festival de filme (Filmtettfest). În 2009 asociaţia a început publicarea cărţilor de specialitate. Cea mai recentă este Story, traducerea în limba română a „bibliei” scenaristicii cinematografice scrisă de profesorul universitar american Robert McKee.
Scopul Asociaţiei Filmtett rămâne acela de a evidenţia şi a promova valorile celei de-a şaptea arte şi în România, şi a completa prin programele sale educaţia cinematografică din această ţară.
PROIECTUL ISTORIA FILMULUI
Portalul istoriafilmului.ro a fost lansat de Asociaţia Filmtett la data de 7 octombrie 2011 cu scopul de a compensa lipsa unei reviste online de artă și istorie cinematografică scrisă în limba română. Rubrici variate conţin eseuri şi studii despre diferite subiecte interesante din istoria universală a filmului, marile studiouri americane (şi nu numai), cineaşti de seamă din România şi din afara ţării.
O serie de articole are un subiect special: revizuirea filmelor care au fost distinse cu Oscarul pentru cel mai bun film, de la înfiinţarea acestui premiu până în zilele noastre. Articolele noi apar pe site de două ori pe săptămână.
O altă rubrică pune accent asupra cinematografiei româneşti clasice şi contemporane.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
REDACŢIE
Redactor-şef: Bálint Zágoni
Redactori: Klára Buzogány, Irina Trocan
Contact:
Adresa: Str. Horea Nr. 4/18, 400038 Cluj Napoca
E-mail: office@istoriafilmului.ro
Telefon 0728-262023